Υποδοχή Ιερών Αμφίων Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης απο τον Πανιερωτατον Μητροπολιτη κ.κ.Αθανάσιο


   



Στις 26 Οκτωβρίου 2013, ημέρα εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι πιστοί της Ενορίας του δωρηθέντος υπό του Γεωργίου ΦραγκούδηΙερού Ναού του Αγίου Γεωργίου  με μεγάλη χαρά ευσεβώς υποδέχθηκαν τα ιερά άμφια του συγχρόνου Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης!..
Ηχηρό το μήνυμα του Μητροπολίτου Λεμεσού κ.κ. Αθανασίου:
 «Ο Θεός να σώζει όλον τον κόσμον!..»
 
Τα ιερά άμφια έφθασαν στον Ναό στις 5:00 το απόγευμα χωροστατούντος του Μητροπολίτου Λεμεσού κ.κ. Αθανασίου. Ακολούθησε Εσπερινός. Τα ιερά άμφια παρέμειναν στον Ναό για προσκύνηση από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2013. 
















«Ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης κατά κόσμον π. ΙωάννηςΊλιτς Σέργιεφ γεννήθηκε την 18η Οκτωβρίου 1829 στο χωριό Σούρα του νομού Αρχάγγελσκ στη βόρεια Ρωσία. Σπούδασε στηΘεολογική Ακαδημία της Πετρούπολης και, ακολούθως, έγινειερέας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στην Κρονστάνδη, στο νησί Κότλινε του Φιννικού κόλπου, που ήταν τόπος εξορίας των «παραστρατημένων». Ο γέροντας ιερέας Κωνσταντίνος Νετβίτσκυ του ζήτησε, και αυτός δέχτηκε, να νυμφευτεί την κόρη του Ελισσάβετ Κωνσταντίνοβνα. Με τη σύζυγό του συναποφασίζουν να ζήσουν χωρίς παιδιά, σαν αδέλφια, και η Ελισσάβετ με αυταπάρνηση τον βοηθά στο κοινωνικό του έργο.
Στην Κρονστάνδη ο π. Ιωάννης αγκάλιασε με την αγάπη του τα παραστρατημένα παιδιά, όπως και όλο το ποίμνιό του, αλλά και ανθρώπους πέρα από την ενορία του. Μοίραζε τα περισσότερα από τα πενιχρά του έσοδα στους φτωχούς, ενώ στο σπίτι του δεν είχε ούτε τα απαραίτητα. Έφτανε σ' αυτό πολλές φορές χωρίς τα παπούτσια του, γιατί τα έδινε σε ενδεείς. Κατάφερε σύντομα να ιδρυθούν πτωχοκομεία, επαγγελματικές σχολές και ενοριακή πρόνοια, η οποία συντηρούσε ορφανοτροφείο, νηπιαγωγείο, ξενώνα για αστέγους και κέντρο ιατρικής βοήθειας, ενώ ετοίμαζε σε καθημερινή βάση γύρω στις 800 μερίδες φαγητού. Ο ίδιος ίδρυσε στην Πετρούπολη γυναικεία μονή αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη της Ρίλας και άλλα μοναστήρια. Επί 32 χρόνια ο π. Ιωάννης εργάστηκε σαν παιδαγωγός στην περιφερειακή σχολή Κρονστάνδης και στο Γυμνάσιό της. Βασική παιδαγωγική του αρχή ήταν πως η μόρφωση είναι αχώριστη από την αγωγή της καρδιάς, η οποία και προηγείται.
Όσο περνούσαν τα χρόνια αποκτούσε μεγάλη φήμη καλού εξομολόγου και ιεροκήρυκα. Με την προσευχή και την ιαματική του χάρη συνεργούσε σε πολλές θαυματουργικές ιάσεις, γι' αυτό συνέρρεαν κοντά του πλήθη ανθρώπων. Αναφέρει ο ίδιος για σημείο θεραπείας που σχετιζόταν με τη Θεία Μετάληψη: «Ένας άρρωστος έπασχε από θανάσιμο έλκος στομάχου. Υπέφερε επί εννέα ημέρες χωρίς παραμικρή ανακούφιση από τους γιατρούς. Κοινώνησε με σταθερή πίστη. Προηγουμένως προσευχήθηκα θερμά γι' αυτόν... Το απόγευμα της ίδιας μέρας θεραπεύτηκε και το βράδυ σηκώθηκε από το κρεβάτι!». Όταν οι ασθενείς ήταν πάρα πολλοί, έκανε και σύντομη Ακολουθία του Αγιασμού και δέηση συγχωρητική των αμαρτιών του αρρώστου. Ο π. Ιωάννης, που είχε αφιερώσει τη ζωή του στον Θεό και στην Εκκλησία, απεβίωσε στην Κρονστάνδη την 20η Δεκεμβρίου 1908, σε ηλικία 80 ετών. Ο τάφος του βρίσκεται στον υπόγειο ναό της γυναικείας μονής Ιωάννοφσκυ της Πετρούπολης και είναι ένα μεγάλο προσκύνημα. Δεν έγινε ποτέ ανακομιδή των λειψάνων του.
Στις 8 Ιουνίου 1990 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας αναγνώρισε επίσημα την αγιότητά του. Αναφέρονται πολλά θαύματα που έκανε, τόσο όταν ήταν στη ζωή, όσο και μετά θάνατον, μέχρι σήμερα. Θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες αγιασμένες μορφές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας».Πηγή: Ιντερνέτ






  
Η Οικογένεια του Ερμή Φραγκούδη, ευχαριστεί τους σεβαστούς Ιερείς της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου για την Δωρεά της εικόνος του Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης, για την τιμή που επεφύλαξαν στα μέλη της (Σοφία Φραγκούδη-Βογιατζή και Σωκράτη Ερμή Φραγκούδη) και για την αγάπη που τους προσέφεραν.Οι οικογένειες των παιδιών του ΓεωργίουΦραγκούδη γενικότερα (ήτοι της ΑθηναΐδοςΦραγκούδη-Αντωνιάδου και του Ερμού Φραγκούδη) εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στους Άξιους ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή, οι οποίοι με θαυμαστό τρόπο κατάφεραν να διατηρήσουν και να ανανεώσουν εξ υπ' αρχής τρεις φορές την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία σήμερα είναι ένα πραγματικό κόσμημα της Λεμεσού και προσφέρει σημαντικότατο κοινωνικό έργο με πλήθος δραστηριοτήτων.Οι γάμοι του Γεωργίου Ερμού Φραγκούδη και τουΑνδρέα Ερμού Φραγκούδη, ευλογήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Είθε ο Θεός να μας αξιώνει να επισκεπτόμεθα συχνότερα την γενέτειρά μας την Κύπρο, και η ευλογία του Αγίου Γεωργίουνα κατευθύνει τις πράξεις και τα βήματά μας για έναν καλύτερο κόσμο!.. 





 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου